Ayıplı İkinci El Araç Alımında Başvurulabilecek Hukuki Yollar
- Zişan Karagöz
- 30 Eyl 2024
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 31 Oca
Günümüzde gerçek kişiler veya oto galeriler ile sık sık ikinci el araç alım satımı yapılmaktadır. Bu araçların devrinden hemen sonra araç kusurlu çıkabilmekte ve yeni malik çok yüksek onarım bedelleri ödeyerek maddi ve manevi olarak zarar görebilmektedir. İşte bu gibi durumlarda hukuk, yeni maliki korumakta ve önceki malikten talep edeceği bir takım tazminat kalemleri öngörmektedir.
Aracın önceki sahibinin oto galeri, tacir ya da gerçek kişi olması gibi durumlar uygulanacak mevzuat ve başvurulacak hukuki yollar bakımından farklılıklar göstermektedir. Ayrıca araçta sonradan ortaya çıkan kusurun aracın hangi parçasında ortaya çıkmış olduğu da yine önceki malike başvurma hususunda önem teşkil edecektir. Örneğin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârların doğrudan veyahut aracılık yapmak suretiyle araç satış işleminde yer almış olmaları halinde aracın devrinden doğan haklarınız,
"İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK
...
MADDE 15 – (1) İkinci el otomobil ve motosikletin motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altındadır. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilir.
..." maddesi kapsamında, belirtilen şartlar altında hukuken korunmaktadır.
Türk Borçlar Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ve birçok yasal mevzuat ile ikinci el ayıplı araç sebebiyle uğramış olduğunuz zararlar tazmin edilebilmektedir. Bu bağlamda başvuracağınız hukuki yöntemler ile ilgili alanında uzman bir avukat ile çalışmanızı öneririz.
Comentarios